Thursday, March 28, 2013

Gull Cottage Grand Reveal


Over the winter I designed and decorated a fabulous cottage renovation in the Haliburton area. The cottage has undergone a huge transformation including the master bedroom / ensuite bathroom,  a full basement addition, and an outdoor / sunroom addition. Initially the Master Bedroom was small and shared the main floor guest bathroom.

A few weeks ago we added the finishing touches and were able to photograph the transformation! Enjoy:

The Plans:


The Elevations:


Client Requests:
  • Merge Sunroom and Bedroom to create Master Bedroom / Ensuite Bathroom
  • Freshen space and maintain cottage charm
  • Reuse all entry doors and closet doors to save investment
  • Maintain all existing window positions to reduce costs and issues with matching original siding
*A few changes were made during the construction phase to the built-in bookcase, which became a hidden television unit for the adjoining living room. The bathroom mirrors and shelving options were also altered during the final stages.

Before & After:
The original space was dated, dark, and consumed by wood panelling. With the addition of a new Outdoor/Sunroom on the other side of the cottage; the original sunroom was barely used and offered a great opportunity to expand the bedroom.

The overall space:






The Lounge:
Upon entering the room through the original french doors, a set of low cozy lounge chairs and rustic table allow the clients to enjoy their morning coffee and read a book without blocking the amazing view.






The Bedroom:
The focal wall is clad with wood panels from the original sunroom ceiling and compliment the new painted panel ceiling. Wood paddles from Mountain Equipment Co-op were sanded and painted for above the bed. Crisp hotel style bedding is paired with deep blue and toile pillows for a fresh coastal vibe.






The Bathroom:
Using the original bedroom door we were able to re-use it as a pocket-door to the bathroom to save space and costs. The new window and a frameless glass shower add additional light to the space.  The rustic style vanity with cream marble top and matching mirrors were purchased from Restoration Hardware. A vintage oil painting of the clients' family cottage hangs on the wall above the toilet. 






Custom Storage:
My favourite part of the bathroom is the bonus toiletry storage and hidden hamper behind the shower wall. 


 Living Room Storage:
The original bedroom door was converted into a hidden television and games storage. This bonus space was left after the new placement of the bed on the reverse wall. The television pulls out for viewing and the doors slide back into the unit. The lower unit houses all the family board games for convenient access.




Overall, the clients were really happy with the transformation and spend a lot more time relaxing in the lounge with a morning coffee and a good book. Their favourite part of the space is waking up each morning with a view of the lake and surrounding trees! The space is now much fresher and feels apart of the outdoors.





1 comment:

  1. I am JUST catching up on blogs and cleaning up google reader before it becomes obsolete and just saw this post! So stunning! Great work lady! :)

    ReplyDelete